Schade particulier

Sport, spel en aansprakelijkheid

Nathalie Hovius
Senior medewerker Serviceteam Particulier

Het EK en de Olympische Spelen zijn weer achter de rug. Helaas is niet iedereen er ongeschonden van afgekomen. Sporten brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Risico’s waar je in het heetst van de strijd niet bij stilstaat, want je wilt natuurlijk winnen. Maar wat als jouw judoworp toch ongelukkig uitpakt? Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Ik zocht het voor je uit.

Terug naar de basis: aansprakelijkheid

In het Burgerlijk Wetboek staat: Aansprakelijkheid wordt in de basis altijd beoordeeld aan de hand van de vereisten van een onrechtmatige daad (artikel 6:162).

Maar wat is een onrechtmatige daad? Dat is wanneer je iets doet, of juist niet doet, wat schade veroorzaakt aan (spullen van) iemand anders. Een voorwaarde is dat het voorval onvoorzien is. Dat betekent dat de schade onverwacht ontstaat.

Verhoogde aansprakelijkheidsdrempel

Schade tijdens het sporten is niet altijd onverwacht. Wat als je midden in de spannende slotfase van een voetbalwedstijd zit? Dan ligt een fanatieke tackle op de loer. Of doe je aan boksen? Dan weet je dat je een klap kunt verwachten.

Het is logisch dat je bij het sporten meer risico loopt. Zeker bij team- en contactsporten. Daarom is er bij sport- en spelactiviteiten een verhoogde aansprakelijkheidsdrempel. Dit betekent dat niet elke worp, tik of tackle juridisch als onrechtmatig wordt gezien. Ook niet als deze tegen de spelregels is. Anders zou sporten een stuk minder leuk en ontspannend zijn!

Hoe zit het met een aansprakelijkheidsverzekering?

We zijn juridisch dus niet zo snel aansprakelijk voor schade aan iemand of (spullen van) iemand anders tijdens het sporten. Maar hoe zit dat met een aansprakelijkheidsverzekering?

De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering verschilt per verzekeringsmaatschappij. De meeste verzekeraars beschrijven de aansprakelijkheid bij sport- en spelactiviteiten duidelijk in hun voorwaarden. Meestal staat hierin wanneer je verzekerd bent, waarvoor je verzekerd bent en hoe de schade wordt bepaald.

Dus: is sport voor jou belangrijk en wil je onbezorgd blijven genieten? Check de voorwaarden!

Nathalie Hovius

Nathalie is senior medewerker bij het serviceteam particulier.
Ze is sinds 2017 werkzaam in de financiële dienstverlening en heeft ervaring opgedaan in zowel het bank- als verzekeringswezen.
Graag deelt ze haar kennis over de verschillende particulieren verzekeringsproducten en neemt je mee in interessante en leuke verzekeringsfeiten.

Laat een reactie achter