Schade particulier

Hoe voorkom je (herfst) schade aan je woning?

Jeoffrey Tomassen
Claimbehandelaar

Nu de herfst begint, is het tijd om niet alleen de tuinmeubels op te bergen en de warme winterjas tevoorschijn te halen, maar ook om je woning klaar te maken voor het nieuwe seizoen. In de herfst zien we namelijk vaker schade door volle dakgoten en schoorstenen die na maanden weer worden gebruikt. In deze blog geven we tips om deze schade eenvoudig te voorkomen.

Waarom is schoorsteenonderhoud zo belangrijk?

Na een zomer kan het rookkanaal in je schoorsteen verstopt raken door opgehoopt vuil of bijvoorbeeld een vogelnest. Wanneer je de schoorsteen weer gebruikt, kan dit een vervelende verassing opleveren. Er ontstaat bijvoorbeeld rook- of roetschade, en in ernstige gevallen zelfs een schoorsteenbrand. Meestal is dergelijke schade verzekerd onder een opstal-of inboedelverzekering. Daarbij worden dan wel eisen gesteld. Een vaak voorkomende bepaling in de voorwaarden is dat de schoorsteen regelmatig geveegd moet worden. In sommige voorwaarden is dat minimaal 1 keer per jaar. Dat moet soms ook nog door een erkende schoorsteenveger gedaan worden. Een voorbeeld daarvan is een schoorsteenveger aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Hoe voorkom je waterschade door verstopte dakgoten?

In de herfst kunnen de bladeren en takken de dakgoten (deels) verstopt laten raken. Door de regenval kan dit dus voor opstopping zorgen, wat kan leiden tot waterschade aan je woning. In sommige opstal- en inboedelvoorwaarden worden verstopte goten specifiek benoemd als uitsluiting. In de meeste voorwaarden wordt dit echter niet vermeld. Betekent dit dat schade door verstopte goten dan altijd verzekerd is? Nee. Hieronder leggen we uit waarom niet.

Schade door onvoldoende onderhoud is nooit verzekerd

Als verzekerde ben je verplicht je huis goed te onderhouden. Doe je dat niet en ontstaat daardoor schade? Dan is die schade niet verzekerd. Het regelmatig vegen van de schoorsteen en het legen van de dakgoten horen bij dat noodzakelijke onderhoud. Als je dit nalaat, kan dat dus gevolgen hebben voor de verzekering en kun je bij schade zelf voor de kosten komen te staan.

Met kleine moeite, grote schade voorkomen

Met een paar eenvoudige stappen kun je grote schade voorkomen en je huis klaar maken voor de herfst. Een kleine herinnering kan soms al genoeg zijn om de verzekerde te helpen zich bewust te worden van goed onderhoud. Hieronder vind je nog enkele tips om veelvoorkomende herfstschades te beperken en te voorkomen:

 Schoorsteen laten vegen

  • Laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen, het liefst door een erkende schoorsteenveger aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dit voorkomt verstoppingen door vuil of vogelnesten.

Dakgoten schoonmaken

  • Verwijder bladeren en takken uit de dakgoten voordat het herfstseizoen begint. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot waterschade aan muren en plafonds.

Daken en dakpannen controleren

  • Kijk of alle dakpannen goed vastliggen en vervang beschadigde pannen. Dit verkleint de kans op lekkages door regen of storm.
  • Controleer ook de dakbedekking en eventuele dakranden.

 Bomen en struiken tijdig snoeien

  • Snoei overhangende takken en dode takken in de buurt van het huis. Dit vermindert de kans dat de takken schade aanrichten aan het dak en gevel.

Vragen?

Neem dan contact op met de schadeafdeling. Dit kan via 033-4670890 of brandvaria.schade@nedasco.nl.

Jeoffrey Tomassen

Jeoffrey Tomassen is claimbehandelaar bij de afdeling Schade Brand/Varia. Graag deelt hij zijn 15 jaar ervaring in de schadebehandeling… Maar nog liever denkt hij mee over nieuwe en niet eerder geziene schadegevallen.