Schade zakelijk

Garagebedrijven onderschatten hun brandrisico

Redactie
Nedasco B.V.

Garagebedrijven beseffen niet altijd hoe groot hun brandrisico is en welke preventiemaatregelen ze kunnen nemen om brand te voorkomen. Gerard Woldendorp, Lead Class Underwriter bij MS Amlin, bezoekt deze bedrijven regelmatig. Samen met de ondernemer kijkt hij naar wat er verbeterd kan worden aan preventie. Wat valt hem op?

“Ik merk dat ondernemers vaak blij zijn met mijn komst”, vertelt Gerard. “Want per slot van rekening wil niemand brand. Maar als je altijd gewend bent op een bepaalde manier te werken, kun je blind worden voor allerlei risico’s. Als ondernemers samen met mij de situatie in het garagebedrijf onder de loep nemen, kan dat het risicobewustzijn sterk vergroten. Daar is het mij om te doen, want de meeste ondernemers volgen mijn adviezen op en maken zo hun bedrijf een stuk brandveiliger.”

Erkende installateurs inschakelen

De belangrijkste oorzaken van brand in garagebedrijven zijn elektrische installaties, bijvoorbeeld omdat ze niet goed geïnstalleerd of slecht onderhouden zijn. Denk aan stoppenkasten, stopcontacten, bruggen en wand- en contactdozen die verouderd zijn of beschadigd. Gerard: “Ik hamer er altijd op dat elektrische installaties op de juiste manier moeten worden aangelegd, geïnspecteerd en onderhouden door erkende vakmensen. Dat geldt trouwens ook voor brandblussers. Die haal je niet even bij een bouwmarkt, want je moet echt weten welke brandblussers je moet hebben met welke blusmiddelen. Dat kan een professional je vertellen. Ook de installatie van zonnepanelen moet vakkundig gebeuren. Als het om meerdere zonnepanelen gaat, is bovendien een draagkrachtconstructieberekening verplicht om schade aan het dak te voorkomen.”

Keuringen en preventie

“Een periodieke keuring van elektrische installaties is verplicht”, beklemtoont Gerard. “Na de keuring krijg je een herstelplan waarop verbeterpunten staan die je in een paar maanden moet doorvoeren. Een tweede keuringsbedrijf komt checken of dat gebeurd is en tekent dan een herstelverklaring. Voor ons als verzekeraar is dat een bewijs dat je preventie serieus neemt.” Toch is de elektra zelf maar een deel van het verhaal. De manier waarop het gebruikt wordt, is volgens Gerard vaak een grotere risicofactor. “Er wordt soms wat nonchalant mee omgesprongen”, zegt hij. “Het gevaar is dan dat het net overbelast raakt. Om dat te voorkomen heb ik altijd een paar tips. Rol verlengsnoeren en haspels voor gebruik helemaal uit. Laat apparatuur niet onnodig aan staan, gebruik zo weinig mogelijk verdeelstekkers en sluit toestellen die veel stroom gebruiken niet op dezelfde groep aan. Ik zie soms dat er met Kerst flink uitgepakt wordt. Heel gezellig al die lampjes, maar als die versiering via allerlei snoeren en stekkerdozen slechts op een groep is aangesloten, is de kans op overbelasting groot en kan er brand ontstaan.”

Stof en rommel

Een ander belangrijk punt van aandacht is stof, een serieuze aanjager van brand. Bij slijp- en lasactiviteiten ontstaat stof. Een vonkje is dan genoeg om een explosie of brand te veroorzaken. Ook dan is goed gedrag weer cruciaal. “Ruim steeds de werkplek op en maak alles goed schoon”, adviseert Gerard. “Dat moet echt bij iedereen tussen de oren zitten, dus medewerkers moeten goed geïnstrueerd worden. Het gaat niet alleen om stof, ook rommel kan een brand versnellen. Poetsdoeken die olie bevatten kunnen gaan broeien en als daar dan zuurstof bij komt krijg je brand. De doeken moeten daarom gescheiden bewaard worden in een luchtdichte, afgesloten ton. Sowieso horen de afvalbakken gesloten te zijn en op een veilige plek te staan. Dus niet tegen de gevel maar minstens 5 meter daar vanaf.”

Ingrijpen bij brand

“Het juiste gedrag is belangrijk om brand te voorkomen, maar ook om snel in te grijpen als er daadwerkelijk brand uitbreekt”, aldus Gerard. “Daarom kijk ik niet alleen of de juiste brandblussers aanwezig zijn, maar ook of ze op de goede plek hangen. Zijn ze goed te bereiken of ligt er van alles voor? En wie kan ze bedienen? Alleen de BHV’ers? Wie pakt ze dan als die met vakantie zijn? En worden de brandblussers ook regelmatig gekeurd? Verder wil ik graag weten hoe het staat met de vluchtroutes. Zijn die veilig en goed toegankelijk en weet iedereen hoe ze moeten lopen bij brand? En ik bespreek het belang van een snelle signalering. Met een goed meldsysteem is een brand eerder ontdekt en kan de brandweer direct uitrukken.”

Nevenschade

“Wat vaak onderschat wordt, is de nevenschade van brand” zegt Gerard ten slotte. “Ondernemers schrikken als ik ze vertel dat van de bedrijven waar een flinke brand is geweest, de helft na twee jaar failliet is. Want als het bedrijf door de schade stil komt te liggen daalt de omzet terwijl de vaste lasten doorlopen. Het bedrijf moet opnieuw worden opgebouwd en een nieuwe klantenkring moet gevonden worden. Een bedrijfsschadeverzekering voor de bedrijfsmatige gevolgen van brand is daarom minstens zo belangrijk als de verzekering voor de materiële gevolgen. Kijk dan wel goed naar de dekking. Een standaardperiode van 52 weken is vaak niet toereikend om het bedrijf weer op de been te helpen.”

Nieuwsgierig geworden naar de verzekeringsopties?

Mijn naam is Mitchy Liklikwatil en ik ben Consultant Schadeverzekeringen bij Nedasco. Ik vertel je graag meer over de opties voor garageverzekeringen. Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op.

Laat een bericht achter

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter